Správy

« Späť

Profily lektorov septembrovej konferencie

V pondelok sa začína konferencia o katolíckych médiách, ktorej partnerom je aj Network Slovakia. Prinášame vám profily lektorov, ktorí sa predstavia v doobedňajšom programe.

Plnia katolícke médiá v slovenskej spoločnosti svoju úlohu? III (konferencia)
Katolícka univerzita v Ružomberku, Filozofická fakulta, Katedra žurnalistiky,
26. september 2011


Profily hlavných prednášajúcich


Tadeusz Rydzyk / Poľský rehoľník – redemptorista je označovaný za poľského mediálneho magnáta. Vo viacerých rebríčkoch najvplyvnejších Poliakov sa umiestnil v prvej desiatke. Založil katolícke médiá Radio Maryja a TV Trwam, ktoré naďalej riadi. Z lokálnej rozhlasovej stanice založenej v roku 1991 vybudoval médium známe všetkým Poliakom doma i v zahraničí, vrátane Ruska či Severnej Ameriky. Z jeho iniciatívy začal vychádzať aj Nasz Dziennik, celoštátny denník s religióznym charakterom. Je tiež zakladateľom a prvým rektorom súkromnej Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej v Toruni (WSKSiM). Škola pripravuje mladú generáciu novinárov, ktorí pracujú v katolíckych médiách ovládaných T. Rydzykom


Už niekoľko rokov polarizuje poľskú spoločnosť. Pripisujú sa mu hanlivé výroky na adresu viacerých inštitúcii a osôb, vrátane osočovania prvej dámy Marie Kaczyńskej počas uzavretého stretnutia so študentmi WSKSiM v roku 2007. Veľvyslanec Izraela v Poľsku David Peleg ho v tom istom roku obvinil z antisemitských názorov. Centrum Simona Wiesenthala sa z toho istého dôvodu sťažovalo priamo vo Vatikáne. Znepokojenie Svätej stolice rétorikou Radia Maryja tlmočil poľským biskupom už rok predtým apoštolský nuncius v Poľsku, arcibiskup Józef Kowalczyk.


Odporcovia Rydzykovi vyčítajú zasahovanie do politiky (najviac rezonovala podpora politickej strany Právo a spravodlivosť a prezidentského kandidáta Lecha Kaczynského pred voľbami v roku 2005) a neprehľadné finančné toky v médiách, vrátane neplatenia daní. Zaradzujú ho pritom medzi 100 najbohatších Poliakov (napr. týždenník Wprost), hoci ako rehoľník formálne nevlastní žiaden majetok. Protipól odporcov tvoria radikálni prívrženci T. Rydzyka, medzi nimi viacerí poľskí biskupi, ktorí ponúkajú argumenty ku všetkým kauzám.

Dominique Greiner / Šéfredaktor francúzskeho katolíckeho denníka La Croixa a profesor morálnej teológie na Katolíckom inštitúte v Paríži (Institut catholique de Paris).


Diego Contreras / Dekan Fakulty inštitucionálnej komunikácie Pápežskej univerzity Svätého Kríža v Ríme a člen katolíckeho hnutia Opus Dei.


Daniel Arasa / Profesor na Fakulte inštitucionálnej komunikácie Pápežskej univerzity Svätého Kríža v Ríme so zameraním na online náboženskú komunikáciu. Od júna 2010 je riadiacim pracovníkom spravodajskej televíznej agentúry RomeReports, člen katolíckeho hnutia Opus Dei.