Rozhovory

« Späť

Užívať si materstvo

Užívať si materstvo

Janka Horniaková je profesionálna žurnalistka, redaktorka spravodajstva Rádia Lumen, momentálne na materskej. Príchodom synčeka sa jej život preniesol do nového prostredia a situácií. Opýtali sme sa, ako si Janka, stále usmiata na fotkách, užíva materstvo v reáli.

 

1.Materstvo si zjavne užívaš . Čo máš na ňom najradšej a čo si na ňom ceníš?

 

S niečím sa priznám. Som pôžitkár. Vždy si naplno vychutnávam a užívam to, čo práve robím. Materstvo je pre mňa zatiaľ pole neorané. Často sa cítim ako mama v zácviku. Je to ako životný doktorát, ktorý napĺňaš už po zbytok svojho života. Lebo narodením svojho dieťaťa sa tvoj život diametrálne líši od toho, čím si žila predtým.  Má iné kvality, nové horizonty aj výzvy. Stačí pár prebdených nocí a zistíš o sebe viac vecí ako u žiadneho terapeuta za celý rok :).


2. Aké rady, informácie a pomoc Ti v materstve najviac pomohli?

 

Nie som typ, ktorý vyhľadáva rady na internete či v okolí. Riadim sa vlastnou skúsenosťou, používam vlastnú hlavu a intuíciu:). Samozrejme, učím sa aj pozorovaním. Nerobím niečo, lebo sa to tak „robí“ už roky.  Každé dieťa je iné a keď niečo zafunguje napríklad pri uspávaní u jedného dieťatka, uvedomujem si, že to nemusí fungovať u môjho. Niekedy mám práve pocit, že idem proti tendenčnému mysleniu a proti prúdu.  Snažím sa robiť veci v súlade s tým, čo cítim, vnímam a nie ako bude reagovať okolie. V prvom rade som zodpovedná za svoju rodinu , nie za to, čo si niekto myslí :). Nášho juniora nosíme v nosiči, ešte stále dojčím a cumlíky nepoužívame, hoc sme ich dostali od každej návštevy. Máme ich plný šuflík :) Pre mňa je dôležitý pokoj a harmónia v mojej rodine. Pretože spokojná matka znamená zákonite spokojné dieťa a potom je spokojná aj celá rodina.

3.Existuje niečo, o čom by si si dnes ohľadom materstva povedala: „ To keby som vedela predtým...“ ?

 

Keby sa dal spánok uskladniť, tak to asi najviac. Myslím si, že materstvo prišlo v tom najlepšom čase. Rodila som v 30tke. V novinárčine som si odkrútila jedenásť rokov a vnútorne som cítila, že je čas na materstvo. Všetko do seba akosi pekne zapadlo. Poctivo som sa pripravovala na pôrod a tehotenstvo som si užívala :).

Popri rodičovstve potrebujú mať manželia aj čas vyhradený iba pre seba. Z ich lásky a pevného puta čerpá dieťa pocit prijatia a istoty.

4. S akými vecami musí mladá mama podľa Teba najviac bojovať?

 

Chýba mi spánok :). Prekážajú mi niekedy predsudky okolia voči mladým matkám. Akoby niektorí ľudia mali potrebu a patent rozprávať  mladým rodičom do všetkého. K tomu sú zasa mladé matky z každej strany bombardované jedným neduhom: perfekcionizmom. Vo výchove, starostlivosti o dieťa, o seba, vo vzťahoch, vo vedení domácnosti...je to nielen tlak okolia, ale tento tlak si vyvolávame niekedy aj my samé. Ale prečo? Nedá sa byť jednoducho perfektnou na každom fronte. Je to o prioritách.

Záverom ešte jedna vec. Áno, aj matka potrebuje načerpať v kostole. A keď je dieťa hladné, potrebuje papať. Dojčenie v kostole nie je hriech. Samozrejme, elegantne sa to dá vyriešiť dojčením v nosiči či v šatke.  Prosila by som asi o viac pochopenia pre rodičov s deťmi v kostoloch. Tí  často z bohoslužby nič nemajú, lebo behajú za svojou ratolesťou, ktorá je občas aj urečnená. Nie hlučná. Je pochopiteľné, že keď vyslovene dieťa ruší svojím správaním ostatných, treba odísť vonku, ale to má každý rodič byť v kŕč,i aby jeho dieťa ani len nepíplo počas bohoslužby len preto, že to niekoho ruší? Minule jedna moja známa na FB písala o tom, ako ich kňaz upozornil na to, že sa nevie sústrediť na kázanie kvôli ich dieťaťu.

Deti a relax sa nevylučujú. Spoločnú prechádzku si užíva celá rodina :)

5. DETI SI VYŽADUJÚ VEĽA ČASU, POPRITOM SA ALE TREBA STARAŤ AJ O MANŽELSTVO. ČO JE PODĽA TEBA POTREBNÉ UROBIŤ, ABY MANŽELSKÁ AJ RODIČOVSKÁ LÁSKA NEVYHASÍNALI?

 

Áno, spoločný čas je veľmi dôležitý. S mojím Štefanom máme taký kávový rituál. Snažíme si nájsť pár minút len pre seba. Lebo dieťa sa rodí do rodiny. Je to práve láska medzi rodičmi, z ktorej čerpá, rastie a je jednoducho milované a prijaté.  Teplo rodinného kozuba a iskru medzi manželmi treba rozduchávať. Je to o nastavení a prioritách. Boh, partner, dieťa, práca. V ženskom ponímaní: najskôr som žena,  potom manželka a nakoniec aj matka. :)

Za rozhovor a fotografie ďakuje redakcia Mojej Komunity Janke Horniakovej.